Czym się różni wino półsłodkie, a półwytrawne?

Różnice nie zawsze są widoczne gołym okiem, szczególnie jeśli mamy do czynienia z winem. Z pozoru identyczne trunki mogą smakować zupełnie inaczej, co więcej ich odbiór jest uwarunkowany także osobistymi preferencjami osoby kosztującej: dla jednych wino półsłodkie będzie zbyt wytrawne, a dla drugich wino półwytrawne zbyt słodkie. Niemniej jednak oba te trunki zasadniczo różnią się od siebie, a odmienność tę jest w stanie wyłapać nawet początkujący miłośnik szlachetnych trunków…

Co ma wpływ na odbiór smaku i aromat wina?

Wino jest produkowane z winogron, poszczególne szczepy mogą jednak wpływać na jego aromat. Zdarza się jednak, że do produkcji dwóch rodzajów win użyto tych samych odmian winogrona, a jednak nie smakują one tak samo. Za ostateczny odbiór smaku ma bowiem wpływ zawartość:

  • cukru resztkowego,
  • alkoholu,
  • oraz kwasowość.

Wszystko to można regulować w procesie fermentacji, od jego właściwego przebiegu, zależy więc smak naszego ulubionego trunku.

Podstawowa różnica między winem półsłodkim a półwytrawnym

W winie w naturalny sposób występuje cukier i jest on obecny w:

  • owocach, im bardziej dojrzałe, tym też słodsze,
  • jako tzw. cukier resztkowy w procesie fermentacji.

To właśnie zawartość cukru jest zasadniczą różnicą między winem półsłodkim a półwytrawnym. W przypadku tego pierwszego może wynosić nawet do 45 g na litr trunku! Wino półwytrawne zazwyczaj ma nie więcej ni 12 g cukru na litr trunku. Różnica jest zatem znacząca, o czym można przekonać się, próbując wina półsłodkiego, w którym zawartość cukru zbliża się do górnej granicy oraz wina półwytrawnego.

Jak rozpoznać dobre wino?

Najprościej jest sięgać po wina, sugerując się ich etykietą: wytrawne, półwytrawne, słodkie, musujące itd. Nie zawsze jednak sama nazwa jest wyznacznikiem jakości wina zawartego w butelce. Dobre wino rozpoznamy:

  • czytając dokładnie etykietę,
  • próbując trunku.

Czynnikiem warunkującym jakość wina jest zawartość cukru na litr trunku. Dla przykładu informacja na etykiecie, że wartość ta wynosi 4 g, może sugerować, że mamy do czynienia z winem wytrawnym. Równie istotne są informacje o zawartości alkoholu czy kwasowości. Nie zawsze bowiem na etykiecie zostało umieszczone wprost, jaki rodzaj wina znajduje się w butelce.

Oczywiście najlepszym sposobem jest skosztowanie danego wina. Jeżeli mamy taką możliwość, to skorzystajmy z niej. Wówczas będziemy w stanie ocenić, z jakim rodzajem wina mamy do czynienia i czy jego smak nam odpowiada…