Asafetyda, czyli śmierdząca przyprawa

Świat przypraw jest przeogromny i jako przyprawę można użyć całe multum różnych rzeczy. Dużo jest pochodzenia roślinnego i do tego zaliczamy na przykład asafetydę, która w europejskich językach nie cieszy się większą popularnością, gdyż jej europejskie nazwy bardzo często zawierają epitet mówiący, że asafetyda po prostu śmierdzi. Z czego to wynika?

Asafetyda – indyjska przyprawa

W północnych Indiach, Iranie oraz Afganistanie rośnie roślina, której nazwa brzmi zapaliczka cuchnąca. Ma ona taką nazwę, gdyż wydziela ona bardzo intesywny nieprzyjemny zapach. Z tego powodu asafetyda, która jest gumożywicą pozyskiwaną z jej korzeni oraz kłączy w polsce nazywana jest smrodzieńcem czy też czarcim łajnem. Anglicy z kolei mówią o niej per "śmierdząca guma". Asafetyda ma formę kostki, którą trzeba skruszyć bądź rozpuścić w wodzie przed użyciem. Można dodać ją do praktycznie wszystkich potraw w postaci dodatku na przykład w daniach wegetariańskich czy też jako składnik sosów bądź marynat. Chcąc zakupić asafetydę w postaci kostek warto udać się pod adres https://szczyptaorientu.pl/oferta/przyprawy/asafetyda-kostka/.

Będąc przy tematach wschodnich można wspomnieć o dość młodym, pochodzącym z Tajwanu wynalazku, który szturmem podbił Europę. Mowa o bubble tea, czyli herbacie bąbelkowej. Jest ona niezwykle smaczna, a więcej o jej składzie i historii można dowiedzieć się na stronie https://blueberryroasters.pl/pl/blog/kolorowa-herbata-czyli-slow-kilka-o-bubble-tea-1624896697.html. Jeszcze więcej ciekawostek i informacji tego typu można za to odnaleźć na stronie http://fit4u.com.pl/.