W trosce o nasze środowisko przypominamy jak prawidłowo segregować odpady ulegające biodegradacji, tzw. odpady BIO.

Bioodpady to odpady spożywcze i kuchenne, odpady ulegające biodegradacji z parków i ogrodów.

W naszych gospodarstwach domowych, ogrodach i działkach bioodpadami są:

  • liście;
  • trawa;
  • zwiędłe rośliny;
  • drobne gałązki;
  • obierki z jarzyn i owoców;
  • fusy z kawy, herbaty wraz z filtrami papierowymi;
  • resztki produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego;
  • skorupki jajek.

Bioodpady należy zbierać do pojemników lub worków w kolorze brązowym z napisem BIO. Tak zbierane odpady będą odbierane od mieszkańców przez firmę wywożącą odpady komunalne. Następnie bioodpady trafią do Zakładu Unieszkodliwiania Odpadów Sp. z o.o. w Janiku, gdzie zostaną poddane procesowi kompostowania.

Niezwykle ważnym jest aby odpady zbierane u źródła (czyli przez mieszkańców) były odpowiednim surowcem do kompostowania.

odpady bio

Prosimy nie wrzucać do pojemników brązowych:

  • surowego mięsa;
  • resztek nieroślinnych, takich jak tłuszcz, nabiał;
  • padliny;
  • drewna poremontowego;
  • kości;
  • pieluch jednorazowych;
  • kartonów po mleku, soku;
  • odchodów zwierzęcych;
  • niedopałków z papierosów;
  • trocin zanieczyszczonych odchodami zwierząt, piasku i sorbentu dla kotów.

Nawet najmniejsza domieszka wyżej wymienionych odpadów, czy też innych odpadów nie nadających się do kompostowania w pojemniku brązowym, dyskwalifikuje bioodpady, tzn. taki surowiec nie będzie nadawał się do kompostowania i zostanie potraktowany jako odpady zmieszane.

Jeśli mamy wątpliwości czy dany odpad jest bioodpadem czy też nie, lepiej wrzućmy do pojemnika na odpady zmieszane.

Referat Gospodarki Komunalnej, Dróg i Ochrony Środowiska

Autor: Wojciech Kryj
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.