Dlaczego zaprawianie jest ważne?

Rolnicy mają do wyboru dwa rodzaje materiału siewnego zbóż: kwalifikowany- przygotowany przez profesjonalne firmy, który bardzo często jest już właściwie zaprawiany oraz własny- wyprodukowany w gospodarstwie. Cały proces przygotowania materiału siewnego w gospodarstwie decyduje o obsadzie oraz dynamice i równomierności wschodów. Dlatego też bardzo ważne jest jego odpowiednie doczyszenie, określenie zdolności kiełkowania oraz zaprawienie. Proces zaprawiania powinien być wykonany zaprawą zabezpieczającą uprawy przed najważniejszymi chorobami okresu kiełkowania i wschodów oraz przenoszonymi z materiałem siewnym.

Czy trzeba zaprawiać wszystkie gatunki zbóż?

Podatność na choroby odglebowe i przenoszone z materiałem siewnym poszczególnych gatunków zbóż jest zróżnicowana. Pomimo tego zdecydowanie zalecane jest zaprawianie wszystkich gatunków zbóż. We wszystkich gatunkach, zarówno w formach jarych, jak i ozimych, występuje zgorzel siewek, która powodowana jest przez grzyby patogeniczne z rodzaju Fusarium. Ich źródłem może być porażony materiał siewny z plantacji, na którym występowała np. fuzarioza kłosów oraz gleba i niezmineralizowane resztki pożniwne.

W przypadku zbóż ozimych dużym zagrożeniem, w sprzyjających występowaniu warunkach pogodowych, jest pleśń śniegowa. Jej szkodliwość jest widoczna zwłaszcza w przypadku długo zalegającej okrywy śnieżnej i temperaturze pod śniegiem powyżej 0 stopni Celsjusza.

W poszczególnych gatunkach zbóż występują choroby, które są dla nich charakterystyczne i mogą być skutecznie eliminowane przez zaprawianie nasion zbóż przeznaczonych do siewu:

  • pszenica: głownia pyląca pszenicy, śnieć cuchnąca pszenicy, śnieć gładka pszenicy, śnieć karłowa pszenicy,
  • żyto: głownia źdźbłowa żyta
  • jęczmień: plamistość siatkowa jęczmienia, głownia pyląca jęczmienia, głownia zwarta jęczmienia, pasiastość liści jęczmienia, 
  • owies: głownia zwarta owsa, głownia pyląca owsa

Lista chorób, które mogą wystąpić w poszczególnych gatunkach jest długa, dlatego też własny materiał siewny powinien być bezwzględnie zaprawiony.

Dlaczego warto zaprawiać materiał siewny?

Zaprawianie nasion zbóż chroni rośliny przed chorobami występującymi w newralgicznym okresie- kiełkowania i wschodów. Brak porażenia młodych roślin oznacza, że mogą one wydatkować całą energię na dynamiczny wzrost początkowy, a nie muszą przeznaczać jej na "walkę z chorobą". 

Dodatkowo ogranicza ono występowanie chorób widocznych w wyższych fazach rozwojowych, które nie mogą być zwalczanie nalistnymi fungicydami. Do tego typu chorób zaliczana jest między innymi głownia i śnieć.

Zaprawianie materiału siewnego zarówno zbóż jarych, podobnie ozimych powinno być standardem. Jest to zabieg, na którym nie należy oszczędzać, ponieważ źródłem sprawcy zgorzeli siewek jest gleba. Choroba ta atakuje rośliny w okresie wschodów i przy silnym porażeniu może prowadzić do strat w obsadzie. Obsada roślin na jednostce powierzchni jest jednym z czynników kształtujących plon ziarna.

Czym zaprawiać nasiona zbóż?

W ofercie firmy Osadkowski dostępnych jest kilka zapraw różniących się składem, a co za tym idzie też jakością ochrony grzybobójczej. W przypadku dużego udziały zbóż w płodozmianie oraz na stanowiskach o dużym potencjale plonowania zalecana jest zaprawa Real Plus. Zawiera on 3 substancje czynne o różnych mechanizmach działa, co wpływa na zwiększenie skuteczności zabezpieczenia roślin przed chorobami. 

Kompozycja trzech substancji czynnych umożliwia skuteczną ochronę zbóż przed najważniejszymi chorobami. Zaprawa może być wykorzystana do zaprawiania zbóż jarych: pszenica jara, jęczmień jary oraz najczęściej uprawianych zbóż ozimych: pszenicy ozimej, jęczmienia ozimego, żyta ozimego i pszenżyta ozimego. Dodatkowo w ramach zastosowania małoobszarowego, Real Plus zalecany jest do ochrony żyta jarego.

W przypadku samodzielnego zaprawiania nasion zbóż szerokość etykiety pod kątem gatunków, w których może być zastosowany produkt jest bardzo ważna. Daje to możliwość wykorzystania Real Plus w przygotowaniu materiału siewnego wszystkich najczęściej występujących gatunków zbóż w gospodarstwie.

Zaprawianie nasion zbóż

Przed rozpoczęciem procesu zaprawiania warto sprawdzić zdolność kiełkowania. Proces ten można powtórzyć również po nim, jeżeli jest odpowiednia ilość czasu do siewu. Nasiona zbóż przeznaczone do zaprawiania powinny być bardzo dobrze doczyszczone. Nie mogą zawierać zanieczyszczeń zmniejszających jakość pokrycia zaprawą np. plew, części ziarniaków, piasku.

Zaprawianie powinno być wykonane przy użyciu dedykowanych do tego typu urządzeń, czyli zaprawiarek przystosowanych do zaprawiania ma mokro. Jakość zaprawiania i dokładność pokrycia powierzchni ziarniaka wpływają na skuteczność działania produktu w zabezpieczeniu roślin zbóż przed chorobami.

Samodzielne zaprawianie materiału siewnego zaleca się przeprowadzać krótko przed siewem. Nasiona po naniesieniu zaprawy najlepiej przechowywać w workach składowanych w osobnych pomieszczeniach, uniemożliwiających dostęp osób trzecich, a także z dala od żywności i pasz dla zwierząt.