Daj się porwać smakom Azji!

Nic tak nie działa na zmysły, jak dobrze doprawione, gorące jedzenie o nieoczywistym smaku. Dzisiaj, kiedy kulinarne programy biją rekordy popularności, Polacy jak nigdy są głodni nowych wrażeń. Schabowy, czy mielony odchodzą do lamusy, a na naszych stołach coraz częściej pojawiają się frykasy ze wszystkich stron świata. Niezwykle często nasi rodacy sięgają do kuchni japońskiej, która oferuje niezwykłe bogactwo smaków i aromatów.

Nie tylko sushi

Najczęściej kuchnia japońska kojarzy nam się z niezwykle znanym nad Wisłą sushi. Drobne kawałki świeżej ryby, krewetek lub warzyw owinięte ryżem, serkiem i charakterystycznym w smaku wodorostem Nori stały się symbolem luksusu i życia wielkomiejskiego. Restauracje serwujące sushi pojawiły się niezwykle szybko także w mniejszych (powiatowych) miastach.

Oczywiście ich popularność nawet nie zbliża się do tej, którą mają pizzerie, czy bary z kebabem, ale coraz więcej osób docenia azjatyckie smaki. W Warszawie, Krakowie i innych wojewódzkich miastach kuchnia japońska zaczęła się także kojarzyć z ramenem. Ramen to aromatyczna, długo gotowana zupa na bazie wołowego bulionu, do której można komponować dowolny zestaw dodatków.

Tak jak zupa Pho jest symbolem kuchni wietnamskiej, tak ramen stał się nowym eksportowym towarem kraju kwitnącej wiśni. Ramen to także najnowszy przebój w środowisku wegetarian i wegan, ponieważ japońskie restauracje serwują także takie wersje popularnego przysmaku.

Ramen symbolem kuchni japońskiej

Jaki smak jest najbardziej charakterystyczny dla kuchni japońskiej? Oczywiście smak ryby, która jest serwowana na wszelkie możliwe sposoby. To całkowicie zrozumiałe, jeżeli spojrzymy na geograficzne położenie tego kraju. Jest to państwo, którego terytorium rozpościera się na setkach wysp i mórz. Stąd ryby są naturalnym bogactwem Japonii i znajduje to swoje odbicie w charakterystycznych smakach kuchni tego kraju.

Więcej informacji: Sprawdź, jakie potrawy oferuje restauracja Gold Sushi - poznaj bogate menu!

Bardzo popularne są także wszelkiego rodzaju zupy, których podstawą jest bogaty w smaki bulion. W restauracjach bardzo często przy każdym stoliku znajdują się wgłębienia na podgrzewane misy z zupą, w których bulgocze gorący bulion. Goście restauracji zamawiają do niego różnego rodzaju dodatki – kawałki mięsa, ryb, czy warzyw i samodzielnie gotują te przysmaki w bulionie. Dzięki temu jedzenie w japońskiej restauracji przypomina radosną, często wielogodzinną ucztę.

Bogactwo udonu

Kolejny symbol japońskiej kuchni to makaron udon. Potrawa ta jest bardzo popularna także w naszym kraju, można ją zamówić nie tylko w japońskich restauracjach, ale także azjatyckich, wietnanskich, czy tajskich. Udon to gruby makaron, który jest uformowany w charakterystyczne półokrągłe „rurki”. Można go podawać w różnych wersjach smakowych, jednak najbardziej popularna jest ta z grillowanymi warzywami lub smażoną wołowiną. Całość jest podawana w gęstym, mocno słonym sosie na bazie sosu sojowego i sosu rybnego. Udon jest niezwykle aromatyczny i znakomicie wypełnia żołądek na długie godziny. Niestety (dla tych, co liczą kalorie) jest też sporym obciążeniem dla żołądka.